Hoppa till sidans innehåll

Preview Div.1 Final

06 SEP 2018 23:03
8/9 kl 15:00- Arosvallen, Västerås
(1) Karlskoga Wolves (8-0) - (2) Tyresö Royal Crowns (7-0)
Så, efter en lång säsong som började i slutet av februari med träning i -20°, är vi nu framme vid målet och årets sista match, FINALEN i Divison 1
  • Skapad: 06 SEP 2018 23:03

Inför 2018 ville vi som förening ta ytterligare steg sportsligt jämfört med 2018, och vara med och tävla ända in i slutet, och det har vi nu lyckats med! Vi ville också utveckla vårt arrangemang då vi äntligen blev insläppta på fina Nobelstadion och visa vilket intresse som det faktiskt finns runt amerikansk fotboll i Karlskoga. Även här har vi gjort succé med välbesökta läktare i alla matcher, med sponsormatchen mot Örebro och semifinalen mot STU som kronan på verket med över 400 åskådare. Tack alla fans under året, fortsätt att stötta oss 2019!

Semifinalen mot STU Northside Bulls blev så tuff som vi hade räknat med. Vi mötte ett storväxt, fysiskt lag med flera olika alternativa anfallsvägar, allt från spreadformation till rena ”power” uppställningar. Vi visste ungefär vad de skulle göra men hade ändå vissa problem med att få stopp på deras tunga springspel. En viss övertändning kanske också fanns i laget då misstag och bestraffningar duggade tätt i början av matchen, vilket kostade oss både poäng och yards. Efter en time out i slutet av första kvarten, där vi lugnt och sakligt talade om för laget vad som gäller, blev detta mycket bättre och vi började få övertaget i matchen. I halvlek leder vi med 14-7 och vi pratar om att inte gå i samma fälla som i kvartsfinalen mot Limhamn, då vi gick ner i tempo efter halvleksvilan, och släppte in motståndarna i matchen. Här hade vi lärt läxan, även om vi fortfarande hade vissa problem att stoppa STUs springspel på utsidan, så får vi mer och mer kontroll över matchen, och när vi sparkar ett field goal i början av fjärde och tvingar motståndarna till att behöva göra poäng tre gånger på oss känns det avgjort och Wolves är i final efter slutresultatet 40-14!

I finalen ställs vi mot Tyresö Royal Crowns, som senare på söndagskvällen besegrade Ekeby Greys i en tajt och tuff match med 36-28.

Vad vet vi då om våra motståndare?

Tyresö är en av de riktiga tungviktarna i fotbollssverige, med massor av säsonger i superserien, och där man nästan varje år har varit med och tävlat om SM guldet , man vann SM-guld 2001 men annars har man ofta fallit på målsnöret. Inför 2018 valde man att ta steget till div 1 för att bygga upp representationslaget igen, men med målsättningen att ta sig tillbaka till finrummet så fort som möjligt. Man verkar ha fått tillbaka glädjen i truppen det här året igen med flera nya, nygamla och erfarna spelare i truppen, även om ett visst tapp av spelare som ville vara kvar i Superserien förekom under offseason. Man har en oerhört bred och kompetent coachstab med HC Leo Billgren i spetsen.

Under 2018 har de spelat i div 1 östra (mot bl.a. STU), en serie de gick obesegrade igenom (5-0) och där de faktiskt i sista matchen valde att inte gå om Karlskoga i ranking inför slutspelet genom att inte göra tillräckligt med poäng på stackars Tälje Truckers och därmed få bättre poängskillnad än Wolves.

I och med detta slapp de LG och STU i slutspelsträdet, och har fått slå ut Djurgården och nämnda Ekeby istället på vägen mot finalen.

Spelmässigt då? Ja mer likt Limhamn än STU, och spelar gärna ett modernt Spread anfall, med mycket rörlighet på sina passmottagare varierat med ett snabbt springspel, tja ganska likt oss helt enkelt! Vi måste helt enkelt vara bättre än Tyresö position för position ute på planen. TRC verkar ibland ha problem med fokus på ”rätt” saker, vilket resulterar i flaggor och förlorade yards. Den matchen i matchen måste KW vinna, vi har inte råd att ge bort poäng eller mark till Crowns, de måste få kämpa för varje yard ute på planen!

Finalen spelas på Arosvallen i Västerås, Rodeers hemma arena vilka också står som arrangör. Planen är naturgräs, vilket kan vara en liten fördel för oss som spelar och tränar på detta. TRC har, vad jag vet, inte sett ett grässtrå i år utan spelat alla sina matcher på konstgräs.

När man tittar närmare på deras trupp så ser man att ett antal U19 spelare är tongivande i deras lag, precis som i Karlskoga. Dock så satsar Tyresö hårt på U19 serien och de går in i en hård period redan dagen efter finalen, med matcher söndag och fredag mot de tuffaste motståndarna i den serien! Vågar de använda sina juniorer på lördag? Wolves har ju som bekant valt bort U19 detta år för att enbart fokusera på seniorlaget.

 

Nycklar till vinst:

  1. Misstag/flaggor- Detta måste minimeras, inget kan ges bort gratis en sådan här match!

  2. Stoppa Tyresös springspel- De har en riktigt vass running back (#4), kan vi begränsa hans utrymme att göra stora spel, blir det också enklare att kontrollera deras vassa passningsspel.

  3. Special teams- i de stora matcherna avgör de små detaljerna! SPT i alla former måste fungera och spelarna måste veta vilket ansvar man har i den här spelformen.

Laget då?

Vi dras med småskavanker och skador efter två tuffa matcher i slutspelet, men det är en naturlig del av sporten när man kommit så här långt in på säsongen, och gäller garanterat även för våra motståndare. Som det ser ut kommer hela truppen till spel vilket ger oss en Roster på drygt 30 spelare att använda. Motivationen finns där, vi vill vara Sveriges bästa div1 lag, och ser det som en oerhörd merit om det skulle lyckas!

Preliminära starters

 

Anfall

QB- Rex Dausin

RB- Jonathan Gustavsson

RB- Arvid Roos

WR- Terrell King

WR- Erik Alex

WR- Oliver Malinen

C- Simon Berg

LG- Mikael Boström

LT-Tommy Axelsson

RG- Kevin Nilsson

LT- Olle Bergius

 

FÖRSVAR

FS-Jesper Jatko

SS- Herman Chrunak

CB Robin Brorsson¨

CB-Albin Bergström

Mike LB - Jimmy Fraberger

Sam LB – Niklas Hallblad

Will LB- Marcelos Doverholt

NT- Christo OK

DT- Björn Kleven

DE- Hennes Fredell Hedlund

DE- Patrik Boström

 

Vi hoppas att många supportrar sluter upp på Arosvallen på lördag och stöttar oss i förmodligen den enskilt största matchen i klubbens 26åriga historia.

 

Go Wolves!

HC Torgny Bergstrom

 

 

 

Skribent: Rickard Therus
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Karlskoga AFF - Amerikansk Fotboll
Lennart Gustavsson, Värmlandsvägen 2
69132 Karlskoga

Kontakt:
Tel: 0703276629
E-post: lennart.gustafsson@l...

Se all info