Hoppa till sidans innehåll

senaste nytt:

HC signed! 2020

21 DEC 2019 20:29
HC SIGNED!
Karlskoga AFF Wolves har i dagarna gjort klart med herrlagets nya huvudtränare för säsongen 2020. Sportgruppen och sportchef Torgny Bergström kan presentera en rutinerad tränare som efter några års frånvaro gör comeback i tränarrollen.
  • Skapad: 21 DEC 2019 20:29

Senast vi såg honom träna ett lag var 2015 och då för Karlstads universitetslag i inomhusligan.

Men Christian Wrangstål (fd.Larsson) har en gedigen bakgrund.

Han var en av grundarna till Carlstad Crusaders 1990 och var där både huvudtränare och spelare, mestadels som runningback, mellan åren 1991-2004, där han även var med och bärgade ett europaguld, EFAF cup 2003

Christian var även, icke spelande, huvudtränare i Carlstad 2005

1996 var han semipro spelare i Brooklyn Bears.

 

Många känner även Christian som tränaren bakom flera av Crusaders succé år med sitt U19 lag.

Där var Christian tränare från starten 1995, 1997 – 2005 och 2007.

Man vann 5 raka SM guld mellan åren 2001 – 2005 och fostrade flera blivande Crusaders stjärnor.

Christian har även varit coach i juniorlandslaget på flera roller däribland huvudtränare 2004-2006.

Han var även runningback coach för seniorlandslaget mellan 1999-2004, heltidsanställd ungdomskonsulent av huvudförbundet SAFF 2002-2003 och 2003 deltog han även i NFL observer program i Tampa Bay.

 

Det är en klart rutinerad head coach som gör sig redo för säsongen 2020 med Karlskoga Wolves och vi passade på att ta lite puls på Christian med 5 snabba frågor.

 

Här kommer frågor och svar:

 

1.

Så Christan, efter en tids frånvaro från fotbollen så väljer du att komma igång som tränare igen. Någon speciell anledning och vad fick dig att välja Karlskoga?
Christian: Det stämmer,det är mer an 10 år sen jag coachade sist. Jag har varit nära fotbollen ändå, sett många matcher, läst mycket och jag har ett kontaktnät i Sverige som gjort att jag ändå kunnat hänga med lite. Under 17-18 år levde jag fotboll året runt, dygnet runt. Breaket berodde mest på familjeliv och jobbsatsning.

Jag har fått endel förfrågningar under åren men aldrig känt att det varit "the right fit". Sen några år tillbaka finns både motivationen och tiden och jag har förberett mig för en sån här möjlighet ända sen dess. NFL coachen Jon Gruden var också borta i 10 år och jag försöker jämföra mig med honom så ofta jag kan.   ;D

(Han har förövrigt gjort ett kanonjobb med Raiders i år).
Wolves har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det finns många likheter med min moderklubb. Det finns en bra stomme i laget och det är en ära för mig att få chansen att coacha ett sånt lag igen. Jag har förhandlat med flera lag under 2019 och var nära att signa med ett annat lag. Då fick jag ett mycket intressant telefonsamtal från Torgny Bergström i Wolves. Vi träffades strax därefter och efter hans presentation om framtiden behövde jag egentligen inte tänka speciellt länge. Det var "the right fit".

2. Vad kan Karlskoga publiken vänta sig av dig som coach, är det Falcons -98 anfall och Bears -86 försvar som gäller ?
Christian: Ok, I get it. Ni är lite rädda för old school, att jag inte hängt med de nya trenderna. 3 yards and a cloud of dust. Jag förstår oron men jag har aldrig varit mycket för trender. Jag tror att man bygger fotbollen från vissa koncept och det har i grunden inte ändrat sig. Jag tror också att man kan vinna med vilket system som helst bara man committar till det och får spelarna att tro på och executa det. Nu vill alla köra Zone Read med 4 recievers och shotgun. Alla gör det inte särskilt bra anser jag. Det ska vara det "nya" fast tendenserna har funnits sedan länge. Det är väldigt likt ett Option paket som coach B.D Kennedys hade med sig till CC i början av 2000 talet. När det gäller Bears defense från -85, Buddy Ryans 46 Defense, är det fortfarande ansett som kanske det bästa i historien.
Men över till frågan. Det blir inget av -98 eller -85. Publiken kommer att få se kvalitetsfotboll innehållande en balans mellan spring och pass. Bra execution och spelare som vet vad de ska göra. Vi kommer att vara en "bra produkt" som publiken känner kan slå vilka som helst och som är underhållande att titta på.

De på läktaren ska vända sig mot varandra och nicka i samförstånd. "Såg du det där?". Det kommer att vara ett anfall som sprider runt bollen och ett försvar som släpper in lite poäng.

Wolves kommer att vara ett lag med gamla rävar i samspel med unga tuppar.

3. Vad har du för koll på Wolves herrar senaste åren? Något som du känner är styrkor och svagheter ?
Christian: Jag har faktiskt följt Wolves från läktaren och även sett lite film på dem under 2018 och 2019. Det som jag har sett är också en stor anledning till att jag tror på Wolves fråmåt. Styrkan ligger i den tuffhet och kämparanda som finns i laget. Det finns en vinnarrmentalitet här. Unga spelare som har stor potential och några riktiga playmakers. Svagheten är kanske att man byggt runt en import som man står och faller med. Det är ju tyvärr rätt vanligt i Sverige och jag tror att många känner igen sig i det. Sen märktes det, framför allt i slutspelet, att det inte var tillräckligt snabba justereringar när motståndarna"tog bort" några av Wolves favoritspel eller spelare som man scoutat.

4. Vad tror, eller kanske hoppas du blir ditt tydligaste bidrag till laget och organisationen.
Christian: Mitt tydligaste bidrag blir att maximera potentialen i den trupp som vi kommer att ha 2020.

Vi kommer inte att underprestera i nån match! Att utveckla spelarna är en av huvudorsakerna till att jag brinner för coachning. Vi ska göra saker "The Wolves way" och inte försöka att kopiera någon annan. Jag har gjort den här resan tidigare och vet vilka misstag man ska försöka att undvika. MIn förhoppning är också att min passion till sporten ska smitta av sig i föreningen .

Amerikansk fotboll är ju trots allt.......det bästa som finns.

5. Sist men inte minst. Vad förväntar du dig av säsongen 2020, av laget och av dig själv.
Christian: Det ska bli så himla spännande att komma tillbaka och extra kul att det blir i Wolves! Vi ska sätta målet tillsammans och det är viktigt att förankra det i föreningen. Det ska inte vara min målsättning som ska styra.

Mitt uppdrag är att sätta planen för det mål som föreningen sätter.

Här vill jag vara tydlig,ett mål för mig är en riktning, det är planen som är viktig. Det är den vi kan påverka, Hur ska vi göra? Hur kan vi maximera potentialen på 30 man under 4 timmar i veckan? På spelarmöten brukar alltid målet sättas högt men det är bara ett fåtal som är villiga att betala det pris som krävs. Det säger jag inte för att vara negativ utan för att det är den största lärdom jag fått genom åren. Inget i livet som är värt att ha är lätt. Om man följer definitionen att "En dröm är ett mål med en deadline" så drömmer jag om att spela derby mot Carlstad och Örebro 2021.

Jag ser inga hinder för att inte Karlskoga kan spela i Superserien och i Europa.

 

Vi tackar Christian för samtalet och önskar lycka till inför säsong 2020.

Välkommen till Wolves. #GoWOLVES

 

 

Skribent: Rickard Therus
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Karlskoga AFF - Amerikansk Fotboll
Lennart Gustavsson, Värmlandsvägen 2
69132 Karlskoga

Kontakt:
Tel: 0703276629
E-post: lennart.gustafsson@l...

Se all info